Hoola Bandoola Band

598px-Mikael_Wiehe_Sommarkrysset_2012_By_Daniel_Åhs_KarlssonNär man pratar om Hoola Bandoola Band förs man direkt tillbaka till 70-talet och proggmusiken som strömmade från Sveriges alla städer. Många som var med på den tiden minns nog bandet starkt medan de är mer okända för ungdomar idag. Bandet bestod av många olika medlemmar varav två namn sticker ut lite extra; Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Dessa två musiker spelade ihop i många olika konstellationer tills Afzelius gick bort i cancer i slutet på 90-talet. Hoola Bandoola hade sin bas i Malmö men gjorde turnéer över hela landet.

Skånska traditioner lever än

Vissa band och musiker har gjort starkare avtryck än andra. Hoola Bandoola Band var verksamma inom den genren inom musik som kallas progg. Proggen var en särskild strömning i samhället under 70-talet och kopplades ihop med vänsteraktivism och hippiekulturen. Det handlade inte bara om musik, det handlade även om politik och hur man lever sitt liv. Hoola Bandoola gjorde bland annat en känd och uppskattad låt, ”Vem kan man lita på?”, som handlar om skattepolitiken och rättvisa. Malmö är än idag en hemvist för många vänsteraktivister som uttrycker sig i olika kreativa former; musik, seriemagasin och andra texter. Känner du att detta skulle vara en inspirerande stad för dig och ditt skapande? I denna sydliga stad är det relativt vanligt att bo i kollektiv och utbyta erfarenheter med varandra. Man behöver inte bo i samma rum utan kan till exempel bygga ett eget mindre hus på tomten med hjälp av produkter från Skånska Byggvaror. 70-talet lever på det viset vidare, men i modern form.

Saker vi minns

Det finns många saker som får oss att minnas 70-talet, inte minst musiken som var en viktig del av folkets eget sätt att uttrycka sig på. På denna tid var det vanligt med så kallade kampsånger som var likt tonsatta dikter men som ofta handlade om hur samhället borde se ut. Detta var inte bara något som skedde i Sverige, denna strömning kunde även märkas internationellt i Europa. Proggen som musikgenre hade sin avstamp i 68-rörelsen, den vänstervåg som sköljde över västvärlden. Man ville avskaffa gamla ideal både när det gällde det politiska, kläder och sätt att bete sig. Ett sätt att protestera var att låta skägget växa sig långt då det stred emot dåtidens tanke om struktur och ordning. Aktivisterna ville blåsa nytt liv i demokratin, vilket de bland annat visade genom att ockupera kårhus för att demonstrera sin rätt till egenstyre. 70-talet var på många sätt en stökig tid vars anda än idag kan anas inom vissa kretsar i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *