Wilmer X

Ett av Malmös mest kända band, framför allt för 60- och 70-talister är Wilmer X. Gruppen bildades redan 1978, men det dröjde lite innan de slog igenom ordentligt. Nedan kan du läsa mer om gruppens historia och deras frontfigur Nisse Hellberg.

Om Wilmer X

Wilmer X bildades redan under medlemmarnas skoltid och de ägnade sig mer åt att repa och ha kul än att spela på så många spelningar som möjligt. Ryktet säger att deras första spelning inte gick jättebra och att de därefter repade ett helt år innan deras nästa spelning. Numera får de ofta strålande recensioner av så väl andra musiker som recensenter och publiken.

Wilmer X hette från början Wilmer Pitt, men de bytte namn strax före deras nationella debut. Gruppens singel ”Sov min älskling” gavs ut av rocktidningen Larm i början av 80-talet. I och med det så nådde gruppen ut nationellt. Det var också först under 80-talet som gruppen turnerade runt i hela landet, tidigare hade de mest spelat på hemmaplan.

Under 90-talet hade gruppen fått så stort genomslag att de fick vara förband till Gyllene Tider på deras omfattande turné, Återtåget. Bandets uppsving höll i sig under stora delar av 90-talet, tills de tog en kort paus under slutet av 90-talet, närmare bestämt 97. För att sedan spela in ny musik igen och turnera mer än nånsin under åren 98-99.

Trots att de började spela tillsammans så tidigt så fortsätter gruppen turnera tillsammans, även om bandkonstellationen varierat lite genom åren.

Skivbolagen bakom Wilmer X

Skivbolagens främsta roll idag är inte att producera skivor. Till viss del handlar det fortfarande om att vara ett stöd i musikernas inspelningsprocess. Men, det handlar nästan uteslutande om att marknadsföra artister, planera turnéer och annat administrativt arbete. För den som är ännu mer intresserad av de här delarna av musikindustrin kan det vara bra att utbilda sig inom musikjuridik och/eller marknadsföring och sedan är det bara att sätta igång. För att du ska få en så bra start som möjligt kan du på helio.se hitta en kontorsplats att hyra. Sedan är det bara att sätta igång och ragga artister som du kan och vill ansvara för.

Det kanske kan verka enkelt att släppa musik och slå igenom med sitt band eller som soloartist. Men, det är inte så enkelt som det låter. För Wilmer X del så har de under årens lopp bytt skivbolag ett par gånger. Deras första och nuvarande skivbolag är Amigo, numera heter skivbolaget Cosmos Music Group/Cosmos Music, fast det härstammar från skivbolaget Amigo. Amigo drog igång sin verksamhet redan i slutet av 60-talet. De producerade mycket musik och var framgångsrika som bolag till millenniumskiftet. 2001 köptes Amigo upp av Bonnier och blev en del av deras musikkoncern. Sedan dess har de köpts loss igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *