Henok Achido – den okända rapparen

Rapparen Henok Achido kan vara en av de mest okända rapparna som redan slagit igenom två gånger. Nu 37 år gammal är han redo att göra ett genombrott med sitt album “Bror utan sol (bland rök och stearin)”, och kanske blir det tredje gången gillt för den 37-årige Kristianstadbon. Skåne har varit bortskämda med att få fram otroligt bra rappare genom åren och musikscenen och kulturen har allt annat än stått still. Henok Achido är inget undantag och nu beskrivs han som det nya stora undret. I hans fall är det alltså fråga om en come-back efter come-backen.

Slog igenom redan 2001

Det nya albumet har redan hyllats av kritikerkåren men faktum är att Achido slog igenom redan som 17-åring då han gästade gruppen Fattarus på deras enorma hit “Mina hundar” 2001. Då var det tal om Achidos överraskande och explosiva verser och hans bidrag till att skapa det årets största låt. Achido berättar själv i en intervju att han var alldeles för ung för att på ett vettigt sätt kunna ta emot framgångarna och han var samtidigt alltför otålig för att ta till vara den nya chansen. Det är heller inte helt ovanligt att artister som slår igenom över en natt försvinner från radarn, ett välkänt exempel är popartisten Jakob Hellman som sades bli Sveriges nästa musikunder men som försvann helt från offentligheten.

Krävdes lite ny horisont

Efter det första genombrottet som kom av sig hade Achido faktiskt ännu ett potentiellt genombrott i händerna då han åtta år senare återkom med albumet “Almaz charming” och snabbt fick kritikerna på sin sida. Albumet följdes dock av tystnad och det är alltså inte förrän nu, 20 år senare Achido återigen släpper ny musik och säger sig ha “hittat hem”. Achido beskriver själv sin nya musik som ett mer personligt porträtt och nu i efterhand säger han sig kunna se den röda tråd som ledde honom till den punkt i livet där han är nu. Det lönar sig med andra ord att inte ge upp. På det viset är Achido väldigt inspirerande och visar att man aldrig ska ge upp sin dröm eller leta en ny väg framåt. Ibland räcker det med att få lite distans och en ny horisont. För att få en nystart i livet och just lite ny horisont i livet, kan man hyra eller köpa en bostad utomlands dit man antingen flyttar helt, eller spenderar några veckoslut varje månad. Ett lätt sätt att hitta sitt drömboende utomlands är att använda https://www.mowido.se/ som har bostäder i allt ifrån Spanien till Thailand och däremellan.

Från barndomen till faderns tårar

Låtarna beskriver Achidos uppväxt i Kristanstad och även den uppgörelse han gjorde med sin far i låten “Pappas tårar”. Nöjesbladets kritiker Levi Hielle skriver att låtarna är helt “omöjliga att ta sig igenom oberörd”. Man kan tänka sig att just detta material har fått mogna under många år och att Achido nu har nått den mognad och ålder då det är möjligt att se tillbaka på sitt liv med en viss självdistans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *