Hiphop – en populär musikgenre

Vilka personer tänker du på när du hör Malmö? För många dras nog tankarna till Zlatan Ibrahimovic, eller kanske Per Albin Hansson, Johannes Brost och Jan Malmsjö. Ja, det finns en hel del kända namn vi kopplar samman med Malmö, även inom musik. Hoola Bandoola Band bildades i Malmö, liksom Wilmer X och Grus i dojjan. Under de senare åren har svensk hiphop och rap kommit att bli en växande musikgenre. Genren som tidigare förknippades med The Latin Kings och Petter är idag mer populär än någonsin.

Hip Hop dancer jumping

 

Hiphop och rap från Malmö
Hiphop är inget nytt fenomen i Sverige. Redan på 1980-talet gjorde den sig populär men sjöngs och rappades då oftare på engelska. The Latin Kings skapade på 90-talet en ny trend inom svensk hiphop med sina texter om förorten. Även deras användning av förortsslang kom att bli en stor del av hiphopmusiken. I slutet av 90-talet och början av 2000-talet fick hiphopen ett uppsving med artister och band som Petter, Fattaru och Ken Ring. Sedan dess har hiphopen, såväl i Sverige som utomlands, haft sina upp- och nedgångar, men idag är den mer populär än någonsin. Dollarbill, Saint och Kumba M’bye och Joy är bara några rappare med kopplingar till Malmö som har varit aktuella de senaste åren. Kumba M’bye fick sitt genomslag i Linda Piras hitlåt ”Knäpper mina fingrar (Remix)”. Efter det har hon bland annat deltagit i succéprogrammet ”Lyckliga Gatan” tillsammans med Kikki Danielsson. Joy Mbatha är en annan lysande stjärna på den svenska hiphophimlen. Sedan hon 2014 slog igenom med ”Kattliv” har hon samarbetat med Lorentz, uppträtt på P3 Guldgala och inspirerat många unga tjejer med sin musik och stil.

 

Dansa till hiphopmusik på Malmös klubbar
Hiphop och rap kopplas ofta samman med dans och nattklubbar. I och med den svenska hiphopens popularitet finns det idag många klubbar runtom i Sverige som spelar hiphop, och vissa har även specifika kvällar tillägnade hiphop. Gillar du rap och hiphop, och dessutom tycker om att dansa, finns det ett gäng klubbar du kan besöka i Malmö. På Moriska Paviljongen kan du en dag i veckan njuta av hiphop och RnB på klubben House of Hiphop. De anordnar även andra klubbar där hiphopmusik ofta spelas. Även Babel anordnar ofta hiphopkvällar. Dessa ställen anordnar även spelningar emellanåt, och du kan garanterat förvänta dig att hiphopspelningar dyker upp då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *