Reggae i Sverige

Har du fastnat för de rytmiska tonerna från reggaemusiken? Det är du inte ensam om, över hela världen har musikstilen tagit plats på topplistorna och reggae spelas på både stora scener och i enskilda hem. Musikstilen härstammar från jamaicanskt 60- och 70-tal och skulle snabbt utvecklas med influenser från länderna dit musiken tog sig. Numera finns det ett stort antal subgenrer som lever sitt eget liv och spelas långt bortom Jamaicas gränser. Du kanske känner igen musikstilar som dubreggae och ragga? Även i Sverige har reggaen fått ett stort genomslag och årligen anordnas mängder av konserter med internationella och inhemska artister.

musicdocmamo.se

Svenska reggaeband

Sverige har länge legat i framkant när det kommer till musiktalanger och reggaescenen är inget undantag. Bland de mest populära svenska reggaebanden hittar vi bland annat Helt Off, ett skånsk band som består av Chords och M.O.N.S. De tillhör Timbuktus skivbolag JuJu Records och Timbuktu brukar ofta uppträda tillsammans med Helt Off. Några av deras mest kända låtar heter Det snurrar i min skalle och låten Babylonsjukan som är ledmotivet till filmen med samma namn. Ett annat populärt svenskt reggaeband heter Kultiration och kommer ifrån göteborgsregionen. De blandar friskt mellan genrerna och är inte rädda för att mixa in både folkmusik och jazz i sin musik. De har släppt massor av skivor och några av bandets medlemmar har också ägnat tid åt soloprojekt. Numera ägnar sig massor av svenska band åt marknadsföring på egen hand och kan nå sin publik utan hjälp från ett skivbolag. Håll utkik efter egen-tryckta t-shirtar och powerbank med bandets logo efter spelningar för att stödja svensk reggaemusik.

Kapten Röd och Svenska Akademin

Svenska Akademin var tidiga på den svenska reggaescenen och blandar även in hiphop och ragga i sina album och spelningar. Gruppen började i Landskrona redan 1999 och upplöstes tio år senare. 2013 gjorde de svenska reggaeälskare glada genom att tillkännage att de höll på med nytt material och att de skulle genomföra ett antal spelningar i landet. Många av bandets medlemmar har även ägnat sig åt soloprojekt och både General Knas och Sture Allén d.y. släppte soloplattor: Äntligen har rika människor fått det bättre (General Knas 2006) och Långsamt gift i bestens buk (Sture Alléns Dansorkester 2006). En annan välkänd artist är Kapten Röd, en reggae- och hiphopartist som kommer ifrån Göteborg. Han har haft stor kommersiell succé med ett flertal låtar och albumet Fläcken som aldrig går bort gick rakt in på Sverigetopplistan 2011. Året därefter vann han P3 Guld i kategorin Årets Live-artist och Årets Artist. Kolla in När Solen Går Ner om du är intresserad av Kapten Röds musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *