Proggen i Sverige

Proggen är en musikgenre starkt förknippad med hippierörelsen och vänsterpolitiskt engagemang. Proggfenomenet var som störst under senare delen av 60-talet samt 70-talet. Proggmusiken var dock långt ifrån enhetlig, utan hade sitt ursprung i pop, rock och folkmusik. Vad som förde musikerna och banden samman var deras kritik mot kommersiella skivbolag, vars syfte var att ge ut musik som var intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. Under 80-talet kom intresset för proggen generellt sett att minska, men än idag finns det svenska band som beskrivs som ”nyprogg”, exempelvis bandet Dungen som tidigare i år släppte ett album. Svenska proggband har kommit från olika städer – från norr till söder. Ett av de mest kända banden inom genren bildades dock i Malmö.Proggen i Sverige 22

 

Malmöbaserade Hoola Bandoola Band
Proggbandet Hoola Bandoola Band bildades 1970 i Malmö och var under sin aktiva period ett av de mest inflytelserika banden i Sverige. Bandet skapades av de välbekanta namnen Björn Afzelius, Mikael Wiehe och Peter Clemmedson. Deras debutalbum heter Garanterat individuell och släpptes november 1971. Gruppen upplöstes 1976, men återförenades igen för en turné år 1996. 1999 avled Björn Afzelius, vilket gjorde att resterande medlemmar återförendades för en minneskonsert. Så sent som 2011 återförendades de ännu en gång för en turné. 2010 skrev Örjan Svedberg en bok om bandet vid namn ”Hoola Bandoola Band: om ett band, en tid, en stad”. Sedan upplösningen av Hoola bandoola Band har Mikael Wiehe varit aktiv som soloartist. Så sent som 2014 släppte han albumet ”Protestsånger”. I år släpptes dessutom ”En dubbel Dylan på svenska” där Wiehe medverkar tillsammans med Totta Näslund och Ebba Forsberg. Hoola Bandoola må vara ett av de större namnen inom svensk progg, men långt ifrån det enda. Andra musiker och band som kan kopplas till proggen är Arbete & Fritid, Fläsket Brinner och Nationalteatern.

 

Läs mer om proggen i Sverige
Är du nyfiken på att läsa mer om proggen – såväl själva musiken som arbetarklassrörelsen? Det finns många böcker att välja bland.  Håkan Lahger har till exempel skrivit böckerna ”Proggen: musikrörelsens uppgång och fall” (1999)  och ”De glömda arbetarnas barn – En intervju med Renzo Aneröd nazijägare och proggare av 2000 års modell”. Den sistnämnda boken släpptes från början år 2000 i nr. 1 av Arena, men sedan 2014 är det en av de ljudböcker du kan läsa på Storytel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *