Malmös indiepopscen

Vi kopplar gärna samman svensk popmusik med akter från Stockholm och kanske framförallt Göteborg. Musikscenen i Göteborg har mer eller mindre präglats av popmusiker och popband som Broder Daniel, Håkan Hellström och Jens Lekman sedan 90-talet. Mindre brukar höras om Malmö. Hur ser egentligen popscenen ut i Sveriges tredje största stad? Generellt sett kan man säga att det inte är lika många popband från Malmö som har lyckats slå igenom under 90- och 2000-talet. Några som dock kan nämnas är band som The Animal Five och This is Head. Dessa har tagit sig in i svenska indiepoppares hjärtan, men några som har lyckats med det ännu bättre är Jonathan Johansson och Babian. Är du svag för indiepop skriven på svenska? I sådana fall bör du spana in dem.Malmös indiepopscen 1

 

Pop i sitt esse med Jonathan Johansson
Jonathan Johansson är en svensk popmusiker och singer-songwriter från Malmö. Han har spelat och släppt musik i drygt tio år, men det var med albumet ”En hand i himlen” från 2009 som han slog igenom för den stora massan. Sedan dess har han hunnit släppa ytterligare tre album, varav det senaste, ”Lebensraum!”, släpptes i år och blev hyllat av många musikkritiker. Han har dessutom blivit nominerad till priser på Grammisgalan och P3 Guldgala. Under nästa år kommer han att ge sig ut på en turné där han firar sina tio år som artist. Missa inte det!

 

Babian – rockig pop på svenska
Från singer-songwriter-pop till en rockigare typ av pop. Alla har kanske inte hört talas om Babian, men de slog igenom 2009 med albumet ”Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad” och efter det har de släppt ytterligare två album. Det senaste albumet släpptes år 2012, men snart är de äntligen på gång med ett nytt album. Deras musik är av det rockigare slaget och har jämförts med band som The Hives och Bob Hund. Likt skåningarna i Bob Hund präglas Babians texter ofta av en blandning av samhällskritik och humor. Sångaren i bandet, Tobias Allvin, är även med i bandet Tummel. Malmös indiepopscen må inte vara lika välkänd som den i Stockholm och Göteborg, men det de har är av hög klass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *