Kända Malmöprofiler: The Cardigans

Är du en Malmöbo som aldrig slutar förvånas över hur mycket talang det finns i staden? Då kommer det säkerligen inte som en nyhet att även den bästsäljande gruppen The Cardigans har sina rötter här. Gruppen bildades visserligen i Jönköping i 1992 men snart därefter skulle de flytta till Malmö, närmare bestämt till Södra Förstadsgatan. Innan de flyttade hade gruppens bandmedlemmar redan knutit band med varandra och lyckats producera en demoskiva. Bandet består fortfarande av samma uppsättning som från början: Lars-Olof Johansson, Bengt Lagerberg, Magnus Sveningsson, Peter Svensson och Nina Persson.

Första skivan och vidare framgång

Silhouettes of crowd at a rock concert

Det var Ola Hermanson som upptäckte bandet och gav dem kontrakt på hans skivbolag Trampolene Records. 1994 släppte The Cardigans sin första skiva, Emmerdale, i både Japan och Sverige. En av deras mest kända låtar på skivan blev Rise and shine, en låt som bland annat blev utnämnd till den bästa låten 1994 av tidningen Slitz läsare. De turnerade under återstoden av 1994 och spelade även in sin nästa skiva: Life. Den blev en omedelbar succé och sålde bland annat platina i Japan och nådde försäljningar på över en miljon exemplar. Efter framgången med Life blev The Cardigans signerade till skivbolaget Mercury Records och släppte under deras flagg albumet First Band on the Moon. Från den skivan fick de en internationell megahit, sången Lovefool, och redan efter tre veckor hade deras album nått platina-status. På deras officiella hemsida kan man läsa att de fortfarande besöker Asien, en plats där många av deras fans bor.

Gran Turismo och soloprojekt

År 1998 släppte The Cardigans ännu ett kritikerrosat album, Gran Turismo. Samma år bestämde sig många i bandet för att ägna tid åt soloprojekt men redan året därpå spelade de in Burning Down the House med Tom Jones. Det skulle dock dröja till 2002 innan nästa album skulle släppas, Long Gone Before Daylight. Det är en underdrift att säga att medlemmarna i The Cardigans är talangfulla och en snabb titt på deras framgångar, både som soloartister och band, har gjort dem till ett band som är för evigt inskrivet i svensk musikhistoria. Visste du till exempel att The Cardigans hjälpte Kent att bli kända? The Cardigans tog med bandet när de turnerade och hjälpte dem att bli kända genom att låta deras fans ta del av Kents musik. Peter Svensson och Bengt Lagerberg samarbetade även med Kents vokalist Joakim Berg på ett projekt kallat Paus. Nina Persson spelade 2014 in soloalbumet Animal Heart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *