Timbuktus bok En droppe midnatt

Artisten Timbuktu, vars egentliga namn är Jason Diakité, föddes 1975 och växte upp i Lund till föräldrar som invandrat till Sverige från USA. Timbuktus artistkarriär tog sin början 1996 med singeln ”Lifestress”, men det var inte förens några år senare, år 2002, som hans stora genombrott kom med albumet ” Wått’s Dö Maddefakking Diil?”. Med detta album vann han sin första Grammis för ”Årets HipHop/Soul”. Under sin karriär har Timbaktu hittills släppt 13 album och han är aktiv i många politiska frågor. Hans musik och sätt att skriva texter berör många och han är idag en folkkär artist i Sverige.

Att leva som svart I USA

Timbuktus nya bok En droppe midnatt skildrar släktens historia i ett rasistiskt USA. Boken, som är en biografi, följer Timbuktus familjs historia som svarta i ett land som byggts upp på slaveri och där rasism finns strukturellt i samhället än idag. Timbuktu brottas med den historia som finns i hans DNA och som har förts vidare från generation till generation. Att han själv bär en hudfärg som uppfattas som svart har fått även honom att uppleva rasism och utanförskap. Timbuktu har gjort en personlig resa genom USA med denna bok och under sin skrivprocess har han bland annat stått mitt i ett bomullsfält där slavar tidigare arbetat och bott en tid i Harlem. Allt för att komma närmre sin historia.

Timbuktus sociala engagemang

Timbuktus låttexter speglar ofta de orättvisor som finns i världen och han tar upp problem som vi brottas med i vårt samhälle. Låten ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” som släpptes 2013 fick mycket uppmärksamhet då han tillsammans med Kartellen sjunger om våld mot Sverigedemokrater i texten. Utöver att sjunga om de orättvisor som finns så engagerar sig Timbuktu i olika projekt för att bidra till en bättre värld. Han har varit programledare för välgörenhetsprojektet Musikhälpen i P3 och är goodwill ambassadör för Svenska FN-förbundet. Han har även blivit tilldelad pris för sitt arbete mot främlingsfientlighet utav 5i12-rörelsen, som är en organisation som arbetar mot rasism och för mänskliga rättigheter. År 2013 uppträdde Timbuktu på Nobels fredpriskonsert.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *